Vilken sångartyp är du?

 

Hej på dig!

Det finns två sångartyper. Jag ska beskriva dem, så du kan identifiera vem du är.

? Bröstklangssångaren
Dessa sångare är bekväma i den låga samt mellersta delen av rösten. De trivs med att behålla ett visst tryck eller en intensitet när de sjunger och tonerna har ett direkt, lite hårdare sound. Dessa röster föredrar medium till stark volym, undantagsvis halvsvag. Bröstklangssångare känner sig hemma med ett högre mått av greppande, aktiv energi i kropp och svalg. De kallar sig ofta altar och basar.

? Huvudklangssångaren
Dessa sångare är bekväma i den mellersta samt höga delen av rösten. De trivs med att känna sig avspända och smidiga utan att behöva tillsätta tryck och tonerna har ett mjukt, runt sound. Dessa röster föredrar svag till medium volym, undantagsvis mycket svag. Huvudklangssångare känner sig hemma med en sansad, stillsam energi i kropp och svalg. De kallar sig ofta sopraner och tenorer.

Så här låter det:
Bröstklangssångare tar tag i toner och håller i dem, medan huvudklangssångare rinner över dem som vatten.
Bröstklangssångare sjunger tjocka toner, och huvudklangssångare sjunger tunna toner.

Nu kommer vi till sångartypernas ågren.

Problemen börjar för bröstklangssångaren på höjden. Det uppstår en skarv som rösten kläms av eller slår huvudet i, och ovanför den låter tonerna fånigt spinkiga. Därför föredrar bröstklangssångaren att leva sitt liv under skarven.

Problemen börjar för huvudklangssångaren på stark volym. Det uppstår en vägg som rösten kläms av eller slår huvudet i, och rösten spricker eller låter skrikig. Därför föredrar huvudklangssångaren att leva sitt liv på svag volym.

Men säg nu inte: ”Jag har den här typen av röst.”
Det är inte är rösten vi delar in i olika typer, utan sångare.

Själva instrumentet ser likadant ut hos alla. Men du kommer att göra ljud som du tycker om och förstår, samt söka förnimmelser du tycker om och förstår: bröstklangs-aktiga eller huvudklangs-aktiga.
(Jag träffar ibland sångare som i princip trivs lika bra med båda.)

Nästa gång vi hörs berättar jag hur man gör för att erövra den del av rösten som tycks avstängd, samt förklarar vad tusan problemen beror på.

Until then!

xx Camilla