”Vad ska jag sångträna på?”

 

Öva på det som krävs av dig just nu.

Ingen sångare kan göra vad som helst närsomhelst. Rösten är ett stort landskap, och du har stor potential.

Vilken sångteknik som helst går att träna till fulländning, men vi måste begränsa oss eftersom det finns så många. Övar vi på en sak, hinner vi inte öva på en annan. Vi offrar det ena för det andra.

Hur behöver du kunna sjunga idag?

Som sångare har du alltid ett sångjobb eller personligt sångmål att ta itu med. Det gäller att hålla dig i form för det.

Hur ser ditt mål ut? Hur många sånger ingår – en, fyra, tio?

Titta på var och en. Vilka är barnsligt enkla att sjunga? Vilka är utmanande?

Skriv upp de utmanande låtarna, och zooma in på var och en.

Ta den första. Är hela låten svår? Eller bara ett visst parti?

Är partiet svårt på grund av en avancerad melism (ett wail), ett ovanligt intervall (avstånd mellan två toner) eller en hög stark ton?

Ok. Där är ett svårt moment som du behöver träna på. Isolera det från allt annat. Öva BARA på det momentet i 10 minuter. Inte hela låten. Inte hela refrängen. Inte ens hela raden – bara just de där tonerna.

Gör det igen imorgon.

Finkamma låtarna och skriv upp alla svåra moment. Sätt av träningstid till dem. När är deadline? Snart? Bäst att träna varje dag.

Var lugn och metodisk när du tränar. Bryt ned varje moment i mindre bitar. Snart blir du van vid molekylerna, och upptäcker vilka detaljer som gör det svårare eller enklare.

Zooma in lite till. Sakta ned.

Upptäck precis i vilket ögonblick du tappar kontrollen. Håll kvar uppmärksamheten - det här är troubleshooting. Snart vinner du.

Sjung enkla låtar när du behöver en paus.

Det som är enkelt för dig är svårt för någon annan. Vad är du redan vansinnigt bra på?

Vi upptäcker vår potential när vi sjunger något svårt. Det här är något du skulle kunna behärska. Antingen för att du vill, eller för att du måste.

Men låt det inte bli övermäktigt. Välj det som är nödvändigt att kunna, och välj alldeles särskilt det du längtar efter att bemästra.

Det där du inte kan låta bli.

xx Camilla