Sångspänningar du kan strunta i

 

Idag listar jag fyra sångspänningar du inte behöver bry dig om.

1. Hållning
2. Axlar
3. Käke
4. Tunga

Du kan strunta i käk- och tungmassage, att rulla axlar och huvud eller att korrigera hållningen.

Käkmassage eller axelrull förutsätter att spänningar släpper om man trycker eller tänjer på muskler som överarbetar. Hållningskorrigering förutsätter att spänningar släpper om man flyttar på förskjutna segment av kroppen.

Massagens eller korrigeringens effekter är dock kortlivade. Redan nästa dag kan man märka att de börjat gå tillbaka. (Har du förresten tänkt på hur tråkigt det är att rulla huvudet från sida till sida?)

Viktig information: det är inget fel på din kropp. Alla kroppar är konstruerade likadant (en hals, en mun, två stämband, två lungor osv). Hur du använder din är högst personligt – se på ditt alldeles egna sätt att hålla en penna. Du lärde dig skriva med den fattningen och det funkar. Alla har en röst. Den funkar.

Förutsätt inte att du är överlupen av spänningar. Deklarera inte att du har problem redan innan du börjar sjunga genom att till exempel rulla axlarna. Det blir ett spänningsletande som gör att du tänker: alltid lika spänd! Hur ska det gå för mig?

Var istället mjuk i sinnet. Ta inte ut något misslyckande i förskott. Bestäm dig för att öppna munnen och se vad som händer.

Allt är som det ska. Det finns ingen spänning förrän du sprungit rakt in i den.

På något vis funkar livet med dina personliga varianter av att gå, stå, sitta, andas, prata och sjunga. Orsakerna till exakt hur och varför du gör som du gör är intrikata och oskiljbara från din själ och personlighet. En massage, ett axelrull eller en hållningskorrigering gör ett ingripande i denna komplexa helhet. Sannolikheten att detta leder till någon permanent förändring är liten.

Betyder det att man inte kan förbättra sin sång? Nej!

Det betyder att man kan jobba långsiktigt eller kortsiktigt. Föredrar du att slita med att behålla en uppnådd förbättring, eller att förbättras för gott?

Nästa gång ska vi prata om varför man bör bli glad när en ton går sönder.

Bye!

xx Camilla