Disciplin

 

Jag har den sångröst jag har tack vare disciplin.

Vad är disciplin? Frågar du mig så svarar jag:

Att göra något svårt utan att ta hänsyn till att det skulle vara svårt.

Det du tränar på blir en del av dig. Du blir det du gör. En stark sångare gömmer sig inte under bordet.

Jag vill inte sjunga bra för att sjunga bra – det är inte slutresultatet som räknas. Jag vill sjunga bra för att jag vill ta reda på hur man sjunger bra.

En bra sångröst är ett kvitto på hårt arbete. Den vilar på ett och samma beslut som tagits oräkneliga gånger: att fortsätta sångträna.

Jag har antagit den utmaningen frivilligt, om och om igen, utan några garantier, utan att veta om jag kommer att lyckas - och sedan sett till att få jobbet gjort i alla fall.

Det är disciplin.

Hemligheten bakom disciplin är följande:

Påbörja sångträningen innan du hinner tänka efter och ångra dig. Blixtens fart är absolut nödvändig.

Snabba beslut sorterar effektivt bort saker som tvivel och ångest, eftersom du helt enkelt inte har tid med tvivel och ångest.

Om du verkligen menar allvar med träningen så blir du ingen narcissist. Du kommer inte flirta med dig själv i spegeln. Du blir inte tom eller innehållslös.

En sångare som menar allvar bekymrar sig inte om att flexa muskler. Det är ointressant att imponera på andra. Man sjunger för sin egen skull - för att ta reda på vad det innebär att sjunga, om och om igen.

Var inte rädd för att låta bra. Dra fram dina estetiska preferenser i ljuset och sträva efter dem. De säger sanningen om vem du är.

Jaga efter din egen potential. Låt den lysa upp dig.

Och säg ja till den.

xx Camilla