Det osynliga

 

Det finns två världar: en synlig och en osynlig. En konkret värld, och en abstrakt.

I den konkreta, synliga världen sker allt vi kan ta på, tala om och räkna på. Sångare som övar i den synliga världen skriver att göra-listor, bockar av dem, tittar på anatomiska planscher, antecknar och tänker logiskt.

I den osynliga världen sker allt vi känner på oss mellan raderna men inte kan förklara. Sångare som övar i den osynliga världen växlar blixtsnabbt mellan moment, talar i metaforer och följer ingen som helst plan.

Logiskt tänkande sångare kategoriserar sin kunskap. De är pålitliga eftersom deras sångverktyg alltid är lättåtkomliga. Å andra sidan kan de känna sig låsta i för mycket tankar och brista i spontanitet.

Abstrakt tänkande sångare gör ibland häpnadsväcknande saker med rösten. Uttrycket är genuint och okonstlat. Å andra sidan kan de sällan upprepa vad de gjort och känner sig uppgivna inför bristen på kontroll.

Ett sångverktyg är ett konkret redskap: ett ”vad”. Lustigt nog har verktyget inte samma resultat varje gång. Igår gav det önskat resultat, idag hände något annat.

Är man logiskt lagd är det här förvillande - tills man minns att verktyget i sig inte är målet. Verktyget är en metod att närma sig målet med - men vi måste avgöra var på kartan vi hamnar när det används. Sångträningens verkliga syfte är att lära sig känna igen när man är framme i mål.

Abstrakt tänkande sångare kan vips vara där, men höll inte koll på hur de tog sig dit. Innan de vet ordet av är de flera mil bort igen. Logiskt tänkande sångare kan metodiskt röra sig mot mål och anteckna varje framsteg, men plötsligt fastna i något dike där de börjat studera olika sorters smågrus.

Målet existerar i det osynliga. Du måste själv hitta vägen dit, markera platsen på kartan och se till att du har rätt utrustning för att hitta tillbaka. Jag kan föreslå stigar, säga något om skavsår eller påpeka att du råkat ta en rejält trist omväg, men i slutändan är det dina upplevelser som spelar roll.

Det handlar inte om vad du gör, utan hur du gör det.

Ut med dig i sångterrängen och upplev lite saker. Kom till mig med frågor.

Står du vid ett vägskäl? Jämför vad som känns behagligt med vad som känns obehagligt. Då blir det tydligt hur du bör göra och dessutom varför. Prova:

>> Sätt en hand vid naveln. Andas in, och låt magen röra sig inåt. Sjung en ton, samtidigt som du låter magen röra sig utåt.
>> Behåll handen vid naveln. Andas in, och låt magen röra sig utåt. Sjung en ton, samtidigt som du låter magen röra sig inåt.

>> Stå upprätt och skifta kroppsvikten till framdelen av fötterna, så att du lutar lätt framåt. Sjung en fras med denna hållning.
>> Stå kvar och skifta kroppsvikten till hälarna, så att du står rak som en spik. Sjung en fras med denna hållning.

>> Tryck ihop nacken nedåt-bakåt, och sjung en fras på detta sätt.
>> Spänn av i nacken, och föreställ dig att huvudet lossar och seglar upp mot taket medan ryggraden förlängs. Sjung en fras på detta sätt.


Minns Tom Waits’ ord:

well there's one thing you can't lose
it's that feel
your pants, your shirt, your shoes
but not that feel
it will never leave you high and dry
you can throw it off a bridge, you can lose it in the fire
there’s one thing you can't lose, and it's that feel

xx Camilla