Sjung med ryggraden (inte magen)

”Hur ska jag göra med stödet?”

Stöd är att andas. När du gör rätt med stödet försvinner spänningarna i halsen. Det känns öppet, lent och fritt.

”Är det som att blåsa ut ljusen på födelsedagstårta?”

Det beror på hur du gör. Stödet är inte ”på” bara för att du drar in magen. Det är inte rörelsen som är poängen. Stöd är inte en rörelse, och inte en spänning. Stöd är en känsla, det vill säga, du märker hur bra halsen mår av att du andas rätt.

Dra magen mot ryggen, varken ryckigt eller explosivt, utan mjukt. Spänn inte magen, lås inte musklerna. Om du rycker in magen orsakar du en forcerad låsning i mage och hals. Det handlar inte om VAD du gör, utan HUR du gör det.

”Dra in magen, hurdå?”

Lägg en hand på naveln. Andas ut på ett sss-ljud, tappa hållningen och krumma med ryggen. Magen ska snabbt och motståndslöst flyga in och pressa mot ryggraden. Andas ut ORDENTLIGT, snåla inte med luften. Andas ut alltihop, som när du suckar av lättnad.

Det sitter flera lager utandningsmuskler i kroppen. Längst ut finns sexpacksmusklerna, två lager sneda magmuskler i midjan samt latissimus dorsi i ryggen. Längst in med fäste i ryggraden har vi djupa magmuskeln, interkostalerna som täcker insidan av bröstkorgen, höftböjarmuskler i bäckenet samt transversus thoracis som är en stjärnformad muskel innanför bröstbenet.

Alla muskler som fäster i ryggraden ska samarbeta.

De pressar luften ur lungorna och ger rösten fart utan ansträngning. De skapar en ”inre” känsla av att ryggraden kramas om av en jättehand som består av dina djupaste core- muskler. Alla ytliga muskler slappnar av, allt arbete sker långt innanför naveln. Känslan av stabilitet blir man INTE trött eller får träningsvärk av. Kroppen är stabil men avspänd och ledig.

Leta efter detta. Leta! 🙂 Jag tror på dig. Lova att du letar? 🙂

Min sånglärarutbildning gav mig ungefär halva svaret på mina stödfrågor. Det var en bra början. Resten fick jag forska fram själv. Sångvärlden är inte så sugen på att gräva i anatomi när allt kommer omkring, så många instruktioner jag upplevt har bestått av gissningar, härmningslekar eller metaforer. Experimentera på dig själv!

Föregående
Föregående

Hjärntvätta dig själv

Nästa
Nästa

Sång och livskvalitet